Юні техніки Буковини отримали нагороди на Міжнародному конкурсі журналістики

У Києві завершився XVI-ий Міжнародний фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах 2018», який тривав 3 дні. У ньому прийняли участь близько чотирьох сотень учасників, це:
– 4 країни: Польща, Азербайджан, Білорусь та Придністров’я (Молдова);
– 18 регіонів України;
– Понад 60 учасників із зони бойових дій.

Буковинська делегація юних техніків, у складі дев’яти осіб, також прийняла участь у боротьбі за нагороди. Організатори заходу влаштували для учасників журналістський марафон «Медіа вояж» на трьох теплоходах. Про деталі розповіла методист Олена Раца: “Ми курсували водами Дніпра на «Монблані», зайшли у шлюз та ввійшли у київське «море», яке привело нас до Межигір’я.
Там на нас уже чекали завдання на квест «Вірити у себе та долати перешкоди». Ми об’єднались з командою юних журналістів інформаційно-творчого агентства міста Київ «Юн-прес» і прийнялись до подолання випробувань. Трішки на заваді стала дуже рясна злива, яка своєю прохолодою накрила нас після курсування на теплоході. Наприкінці дня на учасників очікувала вечірка Open air, а після всі приступили до нічної редакції: монтаж відео, фоторепортажі, «бойовий листок», статті, медіа проекти – це всі було конкурсним завданням Фестивалю, яке потрібно було здати третього дня зранку для оцінювання журі.
А поки експертна комісія працювала над роботами учасників, діти відвідували майстер-класи:
– «40 порад майбутнім журналістам» – Віталій Голубєв, секретар НСЖУ, викладач кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія»;
– «Ток шоу як процес медіа виробництва: традиції та новаторство» – Альона Сказкіна, інформаційний продюсер Департаменту журналістських проектів телеканалу «1+1»;
– «Медіаосвіта і медіа грамотність: інтегровані практики» – Оксана Волошенюк, менеджер медіа освітніх програм АУП.
Вихованці Чернівецького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді показали хороший рівень підготовки, за що і отримали нагороди:
Анастасія Сварчевська – ІІІ місце, золота статуетка за домашню роботу «фоторепортаж», ІІІ місце на бліц конкурсі нічної редакції «Інфоманія»;
Булига Вікторія – спец премія за літературну роботу;
Ольга Плотнікова – ІІІ місце нічної редакції «Інфоманія» у номінації «відео» та спец премія у категорії «IT – проект».
Наших учасників готували та супроводжували керівники гуртків, методисти – Інна Плотнікова та я, Олена Раца.
Також зауважу, що найталановитіші учасники конкурсу отримують сертифікати на безоплатне, або зі знижкою, навчання у вищих навчальних закладах: Інститут журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, КНУКіМ, Таврійський національний університет ім.. Вернанського та інші.
Та вся ця феєрія, емоції та можливості стали доступними завдяки злагодженій роботі команді організаторів: Надія Іллюк, завідувач відділу ІТА «Юн-прес», кандидат наук із соціальних комунікацій; Марія Кравчук, голвний спеціаліст Департаменту освіти і науки молоді та спорту Київської державної адміністрації; Оксана Добровольська, дикертор Палацу дітей та юнацтва Києва та ще багато розумних, талановитих та завзятих людей, про яких можна оповідати годинами.
Та окремі слова вдячності хочеться висловити нашому волонтеру Ксюшеньці, яка опікувала нас всі три дні.
Фестиваль «Прес-весна на Дніпрових схилах» – це конкурс, який об’єднує, надихає, дає нові можливості, цікаві знайомства; це те, що залишається не тільки в пам’яті та світлинах або відео, а проникає в самісіньке серце та оселяється там назавжди.”